Couturier Sheila de Vries, Belg. ambassadeur Frank Geerkens, Anton van der GeldCouturier Sheila de Vries, Belg. ambassadeur Frank Geerkens, Anton van der Geld

Over zelfkennis en balans:
Prof. Anton van der Geld in gesprek met...

De 10 gesprekken vinden op verschillende locaties plaats in Nederland en België.
Hieronder geeft Anton van der Geld de zelfkennis van zijn gesprekkenpartners weer.

Premier prof. Jan Peter Balkenende

Zijn zelfkennis verwoord aan de lezers
Het komt er volgens Jan Peter Balkenende eenvoudig op neer je talenten voluit te gebruiken. Al je mogelijkheden in te zetten, wie of wat je ook bent. Maar, vindt hij, je mag daarbij niet alleen aan jezelf denken. ‘Enerzijds geeft de samenleving mij kansen en anderzijds moet ik mij voor de samenleving inzetten. Het is een geven en nemen. Altijd een tweerichtingsverkeer. Zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’ Je moet altijd proberen verder te kijken dan het gegeven moment. Als iets tegenzit, moet je proberen het zo te relativeren dat je daarna toch verder kunt komen. Een gezonde zelfkennis kan je al een heel eind op weg helpen.

TV-persoonlijkheid Frieda Van Wijck

Haar zelfkennis verwoord aan de lezers
Succes in het leven kun je bereiken via relativering en humor. Door je interessegebied te verbreden en je invoelingsvermogen te ontwikkelen, kom je tegelijk dichter bij jezelf, bij hoe je in elkaar zit en hoe je daarmee vooruit kunt komen. Om je doel te bereiken, moet je elke dag je werk goed voorbereiden. Dat is in haar beroep al het halve werk. Dan verlopen de interviews en de presentaties goed, en daarmee scoor je vanzelf.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, lid van de Koninklijke Familie

Zijn zelfkennis verwoord voor de lezers
Voor prof. mr. Pieter van Vollenhoven is het duidelijk dat je altijd elkaar in het leven nodig hebt. Alleen met anderen om je heen kun je het hoofd bieden aan moeilijkheden en tegenslagen. Zijn zelfkennis brengt hij voor de lezers als volgt onder woorden. ‘Ik kan een echte kluizenaar zijn, maar mijn inspiratiebronnen zijn uiteindelijk toch menselijke contacten, waardoor je merkt dat de ander, dat uiteindelijk iedereen wordt geconfronteerd met min of meer dezelfde problemen, alleen in verschillende gedaanten. Daardoor deel je ze als het ware. Je moet in het leven elkaars hand vasthouden en gezamenlijk trachten door te gaan. Alleen in gezamenlijkheid zijn de grote tegenslagen ‘enigszins’ te overwinnen, al zul je de communicatiemomenten die daartoe moeten dienen, altijd met zorg moeten blijven zoeken. Om in balans te blijven, heb ik zelf ook altijd getracht te blijven lachen. Veelal heeft de lach, de humor, mij en ik denk ook mijn omgeving, op de been gehouden.’

FNV-vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius

Haar zelfkennis verwoord voor de lezers
Agnes Jongerius heeft, zoals ze zelf zegt, geleerd om geduld te hebben en te luisteren. En dan het momentum af te wachten om toe te slaan. Dan kun je je sociaal bewogen zijn helemaal uitleven.
Zoveel maatschappelijke wensen voor een rechtvaardiger wereld kunnen niet zomaar vervuld worden. Maar de voorwaarden daartoe hebben prioriteit: een gezond werkklimaat, waarin voor iedereen plaats is. Ook voor vrouwen, jongeren, allochtonen en minder validen. Goede omgangsvormen op het werk zijn daarbij nodig, maar vriendschap hoeft niet. Daaraan oprecht bezig zijn schept een voldoening als weinig andere zaken. Als iets (nog) niet lukt, geeft het zelfs energie om eraan te werken.

Premier Guy Verhofstadt

Zijn eigen levenskunst voor succes en geluk
Guy Verhofstadt kent een turbulent politiek leven en is maatschappelijk betrokken. Typerend is dat hij veel inspiratie haalt uit boeken van grote schrijvers. Een van zijn favoriete schrijvers is Mario Vargas Llosa. ‘Zijn boeken zijn een prachtige combinatie van geschiedenis, politiek, psychologie en een meeslepende schrijfstijl.’ Voor zijn vierde manifest, Pleidooi voor een open samenleving, volgt hij Popper. Zijn levenskunst kan alleen bloeien wanneer de samenleving, zowel op economisch als op cultureel en intellectueel vlak, open is.

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven

Haar zelfkennis verwoord aan de lezers
‘Probeer vooral te genieten van de momenten die je “krijgt”. Je kunt niet alles zelf creëren. Ga er niet zonder meer van uit dat een gegeven situatie niet te veranderen is. Probeer zoveel mogelijk jezelf te ontdekken en ook waar te maken.’ Zo geeft ze kernachtig aan waar het bij zelfkennis op aankomt.

TV-persoonlijkheid Bart Peeters

Zijn zelfkennis verwoord aan de lezers
Streven naar een perfecte harmonie, terwijl je beseft dat het ‘einddiploma’ niet te behalen is. Met al je inspanningen en idealen kun je in het leven veel bereiken, maar je moet wel je grenzen kennen. Daarom waakt Bart ervoor een ‘te hoge tak’ in zijn leven te nemen, niet hoger te klimmen dan hij kan. Ook niet captain van zijn onderneming te worden. Zijn broer Stijn, een succesvolle architect in Lier, is zijn steun en toeverlaat in het werk. Deze neemt de organisatie volledig voor zijn rekening, waardoor Bart zich geheel kan concentreren op het artistieke en het optreden. Hij heeft een hecht team van medewerkers om zich heen die hij allemaal persoonlijk uitkiest. Zij zijn vrienden van elkaar geworden. Zo kon het gebeuren dat hij in mei 2008 in Carré in Amsterdam een minuut later begon met zijn optreden ‘omdat eerst nog de winnaar van hun potje kaart tevoorschijn moest komen’.

TV-persoonlijkheid, seksuologe Goedele Liekens

Haar zelfkennis verwoord aan de lezers
Lang en veel werken is niet slecht, als je daarin op kunt gaan. Bij tegenvallers heeft zij twee reacties: of keihard ertegenaan gaan, of heel bedroefd worden en dan krijgt zij een mengeling van boosheid en verdriet. Dat ziet zij vaak bij Vlamingen, die hun boosheid echter niet durven te uiten. Geluk is voor haar een moeilijk begrip. Zij ziet het nu eerder als het besef dat er niets is om ongelukkig te zijn. Een mooie constante lijn in je leven en een goede constante grondstemming, dat voelt zij als ideaal. Twee weken geleden was ze als ambassadrice van de VN in Congo en daar
vond zij opnieuw haar bevestiging. ‘Daar zie je een enorme draagkracht van de vrouwen. Vrouwen die kinderen krijgen, vrouwen die op het veld werken. Vrouwen doen daar eigenlijk alles. Vrouwen streven echt naar een betere wereld voor hun kinderen, niet voor zichzelf.’

Ontwerper en architect Jan des Bouvrie

Zijn levenskunst verwoord aan de lezers
Het leven van alledag kan volgens Jan des Bouvrie voor iedereen veel eenvoudiger worden. Het draait in het leven voortdurend om twee vragen, die beantwoord moeten worden: wie ben ik en wie ben jij? Vanuit die instelling vallen afstanden en onzekerheden weg en komen de contacten op gang. Zo’n levenskunst kan in de samenleving heel wat teweegbrengen.

Kunstschilderes Ans Markus

Haar zelfkennis verwoord aan de lezers
Ans heeft veel meegemaakt en is door het leven een wijze vrouw geworden. Een gevoelige vrouw is zij altijd gebleven. Haar lichaam reageert direct op spanning, ze krijgt uitslag, hoge bloeddruk enzovoort. Zij kan niet tegen onrecht of dingen die niet eerlijk zijn. Succes en belangrijk-zijn beginnen volgens haar dan ook bij een goed mens zijn. Ik zou willen, zegt ze, dat mensen opener voor elkaar zijn, vriendelijker en verdraagzamer zijn, meer begrip hebben. Zie haar schilderij van de vrouwen van verschillende culturen. Zij vormen een keten van verdraagzaamheid, zij luisteren naar elkaar, zij reiken elkaar de hand.

De volledige tekst van de gesprekken die prof. Anton van der Geld met bovenstaande personen voerde, vindt u weergegeven in het boek ‘Je leven is van jou’, vijfde druk.

Contactinformatie | Postbus 206 | NL-5201 AE 's-Hertogenbosch | T +31(0)73-52 14 22 4 | E anton@benelux-universitair-centrum.org